Blog om slægtsforskning

Min blog for danske slægtsforskere

af

Nogle gange driller teknikken på Rigsarkivet, og slægtsforskere landet over river sig i håret i frustration over ikke at kunne bruge en ellers kedelig hverdagsaften på slægtsforskning. Her får du nogle idéer til, hvad du kan gøre, når Arkivalieronline ikke virker.


af

En læsers tipoldefar, Hans Nielsen Nørager, tjente ombord på en kanonchalup under 1. Slesvigske Krig i 1848-1850. Læseren har ledt forgæves efter Hans i sørullerne og kan heller ikke findes en stambog på ham. Få forklaringen her.


af

For Københavns vedkommende finder du journaler og journalsager under arkivskaberen Københavns Overpræsidium. Der er flere forskellige journaler under Overpræsidiet, så du skal sørge for at vælge den rigtige for at finde det du søger.


af

En faderskabssag er en såkaldt journalsag, fordi den føres ind i myndighedens journal og får et journalnummer ved den pågældende myndighed. Myndighedernes journalsystemer har ændret sig gennem tiden. For ikke at famle i blinde er det en god idé at kigge i en arkivregistratur, før du går i gang.


af

Nogle arkivskabere indeholder en meget lang liste af arkivserier, så det kan være gavnligt at afgrænse søgningen til en bestemt årrække.


af

En arkivserie kan være tilknyttet flere arkivskabere i Daisy. Du kan se oplysninger om en arkivseries forskellige arkivskabere i arkivseriens detaljer.


af

En arkivseries årstal kaldes yderår, og det er ikke altid samme årstal som dem, der findes oplysninger om i arkivserien.


af

Daisy indeholder en del detaljer om hver enkelt arkivserie, og de er nyttige at nærstudere, både hvis arkivalierne findes online, og hvis de skal ses på arkivet.


af

Et af grundelementer i en søgning i Daisy er arkivserier, men hvad er en arkivserie?


af

En søgning i Daisy kan give en uoverskuelig liste med søgeresultater. Den udfordring får du nogle tips til at overkomme i dette blogindlæg.