🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Hvad er en arkivserie?

Lene Dræby Kottal
Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Hvad er en arkivserie?

En arkivserie er en samling arkivalier fra en arkivskaber, fx hovedministerialbøger, skifteprotokoller, alimentationsjournaler osv. Prøv at søge i Daisy som vist på skærmbilledet nedenfor.

Skærmbillede fra Rigsarkivets katalog Daisy hvor der søges på arkivskaberen Odense Herredsfoged uden anden afgrænsning

Resultatet er en liste med alle de arkivskabere, der hedder noget med Odense Herredsfoged. Klik på "vis arkivserier" ud for det andet resultat med Odense Herredsfoged 1804-1919. Det giver dig en lang liste med alle de arkivserier, der findes for den myndighed, der hed Odense Herredsfoged fra 1804 til 1919 (delvist vist nedenfor).

Skærmbillede fra Rigsarkivets katalog Daisy med liste over arkivserier fra arkivskaberen Odense Herredsfoged 1804-1919

Listen er sorteret alfabetisk efter arkivseriens navn. Du kan ændre sorteringen ved at klikke på listens overskrifter ligesom jeg forklarede i forhold til arkivskabere i blogindlægget fra i går.

Navngivning af arkivserier

En gruppe arkivalier, der er samlet i en arkivserie, har nogle fællestræk. En arkivserie kan fx bestå af følgende:

  • Arkivalier af samme type, fx arkivserien Skifteprotokol (1804-1919) under Odense Herredsfoged.
  • Forskellige typer af arkivalier, der vedrører en anden arkivserie, fx arkivserien "Dokumenter til skifteprotokol" (1804-1919), også under Odense Herredsfoged.
  • Et register til en anden arkivserie, fx arkivserien "Navneregister til skifteprotokol" (1804-1931), også under Odense Herredsfoged.
  • Forskellige typer af arkivalier, der vedrører en bestemt sag. Der er umiddelbart ikke et eksempel på dette under Odense herredsfoged (1804-1919), men under arkivskaberen Odense Amt (1809-1970) findes en arkivserie, der hedder "Sagen mod Niels Larsen Dannesbo" (1851). Den indeholder forskellige dokumenter brugt i sagen mod Niels Larsen Dannesbo.

Der lader ikke til at være en standard for registreringen af arkivalierne, så derfor skal man være kreativ i søgningen. Fx findes der under Odense Herredsfoged også følgende arkivserier:

  • Bilag til skifteprotokol (1897-1912)
  • Diverse skiftedokumenter (1836-1899)

At dømme ud fra dateringen vedrører arkivalierne i disse arkivserier også de skifter, der står i skifteprotokollen for 1804-1919 ligesom arkivalierne i arkivserien "Dokumenter til skifteprotokol" (1804-1919), men navnet er et andet.

Du skal i øvrigt være opmærksom på følgende:

  • Ordet bog kan være benyttet i stedet for ordet protokol.
  • Et register kan fx være navngivet register, alfabetisk register, navneregister, stedregister eller kartotek. Desuden kan ordet register være sammensat med andre ord, så arkivserien fx hedder journalregister.

Find relevante arkivserier fra en bestemt arkivskaber

Som nybegynder i Daisy kan det være gavnligt at printe listen med arkivserier ud. Når du har listen af arkivserier på skærmen, som vist på oversigten med Odense Herredsfogeds arkivserier ovenfor, klikker du på Print øverst til højre.  Når du har printet listen ud, kan du læse listen igennem linje for linje og markere alle de arkivserier, du mener kunne være relevante for din forskning. Derefter kan du undersøge hver af dem nærmere i Daisy og bestille dem til lån på arkivet eller kigge i dem på internettet, hvis de er digitaliseret.

Når du læser hele listen af arkivserier igennem, støder du muligvis på arkivserier, som du ellers ikke havde overvejet kunne være relevante. Hvis du er i familie med Niels Larsen Dannesbo, vidste du måske ikke, at der findes en arkivserie kun med arkivalier til sagen mod ham, men den ville du opdage ved at læse listen igennem fra ende til anden.

Hvis jeg skulle finde et skifte fra Odense Herredsfoged på en person, der døde i 1860, kunne listen med markeringer fx se ud som vist nedenfor. Du kan se hele listen som PDF-fil ved at klikke på billedet. Hvis du tilføjer en note på siden, kan du nemmere huske, hvilken person og begivenhed listen vedrører. Du behøver naturligvis ikke bruge forskellige farver, ligesom jeg har gjort. Du skal gøre, hvad du synes, passer til dig og dit behov.

Skærmbillede fra Rigsarkivets katalog Daisy med liste over arkivserier fra arkivskaberen Odense Herredsfoged 1804-1919 og med markering af potentielt relevante arkivserier for et specifikt slægtsforskningsspørgsmål

Måske synes du, at den her planlægningsfase er kedelig, men du risikerer at gå glip af relevante arkivalier, hvis du ikke planlægger din forskning. Fx har mange slægtsforskere kigget i en skifteprotokol, men især begyndere kigger ikke om der er dokumenter/bilag til den skiftesag de har fundet, og der kan være meget nyttige detaljer på bilagene. Jeg fandt engang et skifte, hvor den ene arving var udvandret. I skifteprotokollen stod der, at han boede i Californien, men det er et stort område. Et af bilagene til skiftet var en kvittering på arvingens modtagelse af arven, og derpå stod hans præcise adresse i Californien. Med den oplysning i hånden var det nemt at finde ham i en amerikansk folketælling.

Næste del af serien om Daisy

I næste blogindlæg forklarer jeg, hvilke detaljer du kan se om en arkivserie i Daisy.

Dette blogindlæg er en del af en serie. Du kan måske have gavn af at læse serien fra begyndelsen med blogindlægget Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Introduktion.