🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Introduktion

Lene Dræby Kottal
Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Introduktion

1. december 2019 får du her et meget vigtigt tip til søgning i Daisy. En søgning efter arkivalier i Daisy kan tage udgangspunkt i et eller flere af tre elementer:

  • Arkivskaber
  • Arkivserie
  • Periode (årrække)

Mange kender amternes journaler. Under arkivskaberen Odense Amt er der fx en arkivserie, der hedder Journal, som dækker årene 1809 til 1835. Hvis du er på forsiden af Rigsarkivets hjemmeside, så kan du se et søgefelt til Daisy under overskriften "Søg og bestil", som vist på billedet ovenfor. Hvis du søger på <Odense amt journal> (skriv ikke pilene), vises der fem søgeresultater (se nedenfor). Desværre er ingen af resultaterne journalen fra Odense Amt for 1809-1835.

Skærmbillede fra søgning i Rigsarkiets katalog Daisy efter 'Odense amt journal'

Problemet er, at du ikke kan søge på både arkivskaber og arkivserie i søgefeltet på forsiden. Inden du begynder at skrive i feltet, kan du se, at der står ”Skriv arkivskaber eller arkivserie” og det lille eller skal tages helt bogstaveligt. Prøv at klikke på "Avanceret søgning", så du får flere søgefelter frem, som vist nedenfor. Det øverste søgefelt på denne side fungerer på samme måde som søgefeltet på forsiden af hjemmesiden – der er der også et eller i beskrivelsen af søgefeltet.

Skærmbillede fra den såkaldte avancerede søgning i Rigsarkiets katalog Daisy

I resten af denne serie af blogindlæg tager jeg udgangspunkt i den søgeside, som Rigsarkivet kalder avanceret søgning. Hvis jeg beder dig søge på noget, skriver jeg søgeteksten imellem pile, sådan her: <søgetekst> Du skal ikke skrive pilene i søgefeltet, men for at få samme søgeresultat som mig, skal du skrive præcis det, der står imellem pilene.

I de første blogindlæg vil jeg forklare betegnelserne arkivskaber og arkivserie med en række eksempler. I mellemtiden kan du prøve at søge lidt i Daisy, og skriv gerne i kommentarfeltet under blogindlæggene, hvis du møder udfordringer undervejs.