🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Rigsarkivet - Daisy: Arkivserier fra en bestemt årrække

Lene Dræby Kottal
Rigsarkivet - Daisy: Arkivserier fra en bestemt årrække

Nogle arkivskabere indeholder en meget lang liste af arkivserier, så det kan være gavnligt at afgrænse søgningen til en bestemt årrække. For at demonstrere dette tager jeg udgangspunkt i et læserspørgsmål. De spørgsmål jeg har fået, handler generelt om at finde den rigtige arkivskaber og/eller arkivserie. Jeg vil derfor også forklare, hvordan jeg kommer frem til, hvilke arkivskabere og arkivserier jeg ville kigge på, hvis det var mit projekt. Læseren Peter Kyhl har spurgt om følgende:

 • "Jeg kunne godt tænke mig hjælp til at finde oplysninger om en ane, der var i flåden. Hvilke arkivalier kan jeg finde både online eller ved besøg på Rigsarkivet. Jeg har meget svært ved at finde noget. Han hed Christian Henrichsen Wiinberg og han nævnes 1707 som skipper i Kongens tjeneste i København (Hammerhus Birk - pante og skødeprotokol). I 1718 var Christian Henrichsen Wiinberg 'opper skipper' i kongens tjeneste på orlogskibet Prins Christian, der var under Tordenskjolds ledelse. Hans søn Hans Christiansen Wiinberg var også med ombord. D. 27. september 1718 dør han ombord på skibet, og sønnen får fragtet liget til Allinge på Bornholm, hvor det begraves i kirken (Hammerhus Birk tingbog). Jeg kunne godt godt tænke mig at finde arkivalier, der kan fortælle mere om hans rejser, og hvilke slag, som han deltog i samt alt andet af interesse."1

Først identificerer jeg nøgleord, steder, årstal og specielle navne, i dette tilfælde:

 • Flåden / Kongens tjeneste -> søværnet
 • Orlogsskibet Prins Christian -> Holmen
 • Skipper
 • København
 • 1707-1718
 • Tordenskjold
 • Wiinberg

Min erfaring siger mig, at ordet flåde ikke indgår i ret mange arkivserier fra 1700-tallet. I stedet vil jeg søge på ordet søværn, og bemærk at jeg skriver søværn i ubestemt form (altså uden "et" til sidst), for så er der størst chance for at alle relevante resultater kommer med. Hvis du søger på søværn som arkivserie uden at afgrænse med årstal, så kommer der 143 resultater frem, men hvis du afgrænser på årstallene 1700-1719, kommer der kun 1 post, som vist nedenfor.

Skærmbillede fra søgning i Rigsarkivets katalog Daisy med søgning efter arkivserier vedrørende søværnet 1700-19

Klik på arkivseriens navn for at se indholdsoversigten, som viser en del bemærkninger, bl.a. at arkivserien indeholder skibsjournaler og skibsarkiver, og at der er oprettet en database med automatisk søgning indtil år 1900; den skal man kontakte Rigsarkivet for at få mere information om. Klik derefter på knappen "vis indhold" for at få en liste med de enkelte pakker frem. Den liste, der vises, kan du desværre ikke sortere ved at klikke på overskrifterne, men du kan søge på siden ved brug af CTRL+F. Bemærk at der er mange sider med pakker, og du skal søge på alle siderne én efter én for at kigge det hele igennem. Hvis du søger på Prins Christian, vil du se 3 pakker fra den relevante årrække, og der er muligvis flere på de andre sider. Når du søger så bredt, som på ordet søværn, vil jeg anbefale, at du bemærker navnet på de relevante arkivskabere og arkivserier, så du også kan lave en mere præcis søgning. Skærmbilledet med arkivseriens indhold (vist nedenfor) viser, at arkivskaberen Generalkommissariatet (Søetaten) er den relevante for årrækken 1663-1848.

Skærmbillede fra Rigsarkivets katalog Daisy med indholdet af arkivserien Skibsjournaler 1655-1993 fra tre forskellige arkivskabere

Som næste skridt i planlægningen ville jeg foreslå, at du ser, hvilke andre arkivalier der findes under arkivskaberen Generalkommissariatet (Søetaten) for årrækken 1700-1719. Du behøver ikke lave en helt ny søgning for at se det. På skærmbilledet med arkivseriens indhold (vist ovenfor), klikker du på den relevante arkivskabers navn. På næste skærmbillede klikker du på "vis arkivserier" for at få listen nedenfor frem.

Skærmbillede med liste over arkivserier fra arkivskaberen Generalkommissariatet i den søgte periode og med rød cirkel om oplysningen om antal arkivserier i perioden og i alt

Her skal du især bemærke de linjer, som jeg har markeret med rød ring. På den oprindelige søgning på søværn havde vi lavet en afgrænsning på årrækken 1700-1719, og den er stadig gældende, når du klikker dig videre rundt med udgangspunkt i den samme søgning. Listen viser altså de 56 arkivserier, der findes under arkivskaberen Generalkommissariatet (Søetaten) for årene 1700-1719. Hvis du gerne vil se alle arkivserier fra denne arkivskaber, uanset årstal, skal du klikke på tallet med det totale antal arkivserier, i dette tilfælde 237. I første omgang vil jeg foreslå, at du kigger listen for 1700-1719 igennem. Der er bl.a. en alterbog brugt på orlogsskibet Prins Christian; den står som anden-nederste post på listen.

Udover disse søgninger ville jeg søge på følgende:

 • Arkivskaber Holmen afgrænset på årrækken 1700-1719
 • Arkivserier med ordet skipper afgrænset på årrækken 1700-1719
 • Fritekst (øverste felt) søgning på ordet orlogsskib (2 s’er midti) afgrænset på årrækken 1700-1719
 • Fritekst søgning på ordet flåde afgrænset på årrækken 1700-1719
 • Fritekst søgning på navnet Tordenskjold, uden afgræsning på årstal
 • Fritekst søgning på navnet Wiinberg, uden afgræsning på årstal

Jeg har ikke foretaget alle disse søgninger, så jeg ved ikke, om de giver noget brugbart, men det er de søgninger, jeg ville lave, hvis det var mit projekt. Igen vil jeg minde om at lægge mærke til arkivskaberens navn, når der dukker noget relevant op, så du kan søge specifikt på den arkivskaber for at se, om der skulle være flere relevante arkivserier derfra.

Til Peter Kyhl vil jeg sige, tak for dit spørgsmål og held og lykke med din søgning. Spørg endelig igen, hvis noget skal uddybes eller præciseres.

En del af serien om Daisy

Dette blogindlæg er en del af en serie. Du kan måske have gavn af at læse serien fra begyndelsen med blogindlægget Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Introduktion.

 

Fodnoter

 1. Peter Kyhl, til Lene Dræby Kottal, kommentar til blogindlæg, 26. november 2019, kl. 16:25; Lene Dræby Kottal, Julekalender om Daisy – Rigsarkivets arkivdatabase (https://www.slaegtshistoriker.dk/blog/julekalender-om-daisy-rigsarkivets-arkivdatabase : tilgået 9. december 2019).
 2. Billedet øverst i indlægget: Joanne Goldby, Birmingham, UK, fotografi, Wikimedia (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holmen_-_figurehead.jpg : tilgået 9. december 2019), "Holmen - figurehead", licens CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0).