🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Julekalender om Daisy - Rigsarkivets arkivdatabase

Lene Dræby Kottal
Julekalender om Daisy - Rigsarkivets arkivdatabase

Sidste års julekalender om lægdsruller blev taget rigtig godt imod, så jeg har besluttet mig for at lave en julekalender igen i år. Emnet er Daisy, Rigsarkivets arkivdatabase. Den er et mareridt for mange, både nye og erfarne slægtsforskere. Databasen er skabt til arkivarer, og søgefunktionen er mildest talt ikke god, men hvis du vil se arkivalier på Rigsarkivet, så kommer du ikke udenom at søge i Daisy.

Søgning af arkivalier der findes online og offline

Rigsarkivet har en guldgrube af arkivalier, der ikke er digitaliseret endnu, og jeg har derfor besluttet mig for at gøre mit til, at flere slægtsforskere får mod på at finde arkivalier i Daisy. I løbet af dette års julekalender sætter jeg fokus på, hvordan man søger i Daisy, og også hvad Daisy kan bruges til, hvis man kun leder efter digitaliserede arkivalier.

Eksempler fra mange forskellige typer kilder

Er du øvet slægtsforsker, vil du sikkert synes, at jeg går meget langsomt frem i denne serie. Jeg tager med vilje små skridt, for at så mange Daisy-begyndere som muligt kan få noget ud af blogindlæggene. Udgangspunktet for julekalenderen er Daisy, men det bliver ikke ren teori. Jeg kommer med eksempler fra mange forskellige kilder, så måske kan mere erfarne slægtsforskere også lære lidt ved at følge med i julekalenderen.

Få svar på dine spørgsmål til Daisy

Ligesom sidste år er der mulighed for, at du som læser kan få hjælp til dit problem – i år skal det bare være et problem med Daisy. Har du et generelt spørgsmål til brug af Daisy? Eller er der noget bestemt, du ikke kan finde, som du mener bør være i Daisy? Så skriv spørgsmålet til mig ved brug af kommentarfeltet under blogindlægget. De første indlæg i julekalenderen handler om, de grundlæggende elementer ved søgning i Daisy, fx hvad en arkivskaber og en arkivserie er. Hvis du er i tvivl om det, så kan du måske vente nogle dage med at stille dit spørgsmål, men ellers skal du endelig spørge løs. Jeg besvarer så mange spørgsmål som muligt. Nogle svar kommer i kommentarerne, men er det mere omfattende skriver jeg et blogindlæg med svaret.

God december til jer alle!

Kommentarer

Lene Dræby Kottal, 02-12-2019 16:23:

Ane Margrethe Willi Østerberg og Britta Kirkegaard Axelsen:
Jeg håber, at I får noget ud af min julekalender, så I også kan få gavn af alle de arkivalier, man kun kan finde via Daisy. Skriv endelig spørgsmål til hvert enkelt blogindlæg, hvis noget er uklart. Jeg gør mit bedste for at forklare det hele grundigt, men derfor kan det jo godt tænkes, at I stadig har spørgsmål undervejs.

Britta Kirkegaard Axelsen, 02-12-2019 11:56:

Hej Lene
Jeg tror desværre, at jeg er på hold med Ane Margrethe Willi Østerberg. Jeg bruger ikke Daisy, fordi jeg nok ikke har sat mig ind i mulighederne, indhold osv.

Kirsten Lykke Christensen , 27-11-2019 12:02:

Jeg har ledt efter faderskabssager i Ribe amt. Jeg nåede så langt, at jeg fandt en oversigt over faderskabssager fra Ribe amt. I opslag 6 finder jeg at der skal være sager fra 1932 og 1933.Hvordan får jeg så bestilt selve sagerne?

Connie Sørensen, 27-11-2019 08:40:

Niels Richard Nielsen (Pedersen) Adoptionsbevilling af 6.6.1932 med ret til navnet Pedersen. Moderen gift med boelsmand Niels Peder Pedersen.
Udlagt barnefader tjenestemand Niels Peter Johannes Nielsen, Maderup

Ane Margrethe Willi Østerberg, 26-11-2019 19:31:

Det glæder jeg mig til. Jeg har forsket i mange år, men Daisy er lukket land for mig. Jeg ved simpelthen ikke hvad de forskellige udtryk står for.

Neel Skovgaard Jensen, 26-11-2019 17:52:

Hej. Min tipoldefar Hans Nielsen Nørager f. 1.3.1825 i Nyboder, København var i 1849 værnepligtig på Kanon Cjalup nr. 17, hans nr. ombord var nr. 57. Disse oplysninger har jeg fra hans ansøgning om hædersgave 4.1.1907. (Jeg har et foto af ansøgningen, men kan vist ikke vedhæfte det?) Det er ikke lykkedes mig at finde ham i sørullen, eller finde hans stambog. Kan du hjælpe mig videre? Venlig hilsen Neel

Peter Kyhl, 26-11-2019 16:25:

Hej Lene.

Jeg kunne godt tænke mig hjælp til at finde oplysninger om en ane, der var i flåden. Hvilke arkivalier kan jeg finde både online eller ved besøg på Rigsarkivet. Jeg har meget svært ved at finde noget. Han hed Christian Henrichsen Wiinberg og han nævnes 1707 som skipper i Kongens tjeneste i København (Hammerhus Birk - pante og skødeprotokol). I 1718 var Christian Henrichsen Wiinberg “opper skipper” i kongens tjeneste på orlogskibet Prins Christian, der var under Tordenskjolds ledelse. Hans søn Hans Christiansen Wiinberg var også med ombord. D. 27. september 1718 dør han ombord på skibet, og sønnen får fragtet liget til Allinge på Bornholm, hvor det begraves i kirken (Hammerhus Birk tingbog). Jeg kunne godt godt tænke mig at finde arkivalier, der kan fortælle mere om hans rejser, og hvilke slag, som han deltog i samt alt andet af interesse. Mange hilsner Peter Kyhl