🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Slægtsforskeren: En skattekiste af viden og inspiration

Professionel slægtsforsker Lene Dræby Kottal
Slægtsforskeren: En skattekiste af viden og inspiration

Foreningen Danske Slægtsforskere udgiver medlemsbladet Slægtsforskeren. Bladet er som en skattekiste med lærerige artikler skrevet af danske slægtsforskere.

Artikler i bladet Slægtsforskeren

Artiklerne er meget forskellige, men har typisk et eller flere af følgende formål:

  • Beskrive værktøjer til slægtsforskning. I det seneste nummer af Slægtsforskeren er der f.eks. en artikel om søgning på bibliotek.dk. Tidligere har der bl.a. været en udførlig vejledning i at bruge det digitale atlas DigDag.
  • Forklare hvordan læserne kan bruge forskellige kildetyper. I det seneste nummer af Slægtsforskeren er der f.eks. en artikel om, hvilke kilder du kan bruge til at følge en person, der flyttede væk fra sit fødesogn. Det er en problemstilling, som mange slægtsforskere støder på.
  • Inspirere læserne til hvilke oplysninger der kan findes, når de bruger mere end kirkebøger, folketællinger og skiftearkivalier. I de seneste tre numre af Slægtsforskeren er der en serie af artikler om en skolelærerfamilie, og i det seneste nummer beskrives skolelærerens og en håndværkers involvering i det lokale foreningsliv.
  • Beskrive hvordan historiske begivenheder påvirkede en slægts historie, og hvilke kilder der er brugt til at beskrive slægtens historie. I det seneste nummer af Slægtsforskeren er der f.eks. en artikel, der bl.a. handler om, hvordan sundtolden bidrog til en Helsingørfamilies velstand.
  • Fortælle om brug af mindre udbredte metoder f.eks. DNA, som endnu ikke er ligeså udbredt i Danmark, som f.eks. i USA. I det seneste nummer af Slægtsforskeren er der f.eks. en artikel, om hvordan DNA kan bruges i kombination med faderskabssager.
  • Gøre læseren bedre til at tyde gotisk skrift. Den gotiske tekstprøve er et fast indslag i Slægtsforskeren. Redaktionen udvælger en tekst og får lavet en tydning af den. Når du selv har tydet teksten, kan du kan gå ind på foreningen Danske Slægtsforskeres hjemmeside og sammenligne med foreningens tydning. Det er en gylden mulighed for at øve sig i at læse gotisk skrift.

Lærerige artikler fire gange om året

Bladet Slægtsforskeren sendes til medlemmer af foreningen Danske Slægtsforskere fire gange om året.

Jeg nyder at dykke ned i skattekisten hver gang bladet lander i postkassen.

 

Billedet i toppen af blogindlægget er taget af mig selv den 25. september 2023. Den lille æske kan nok ikke betegnes som en skattekiste, men indskriptionen på den - Ry Santorium Juleaften 1911 - ledte mig på sporet af mere viden om min slægts historie, så for min slægts historie afslørede den lille æske en skat.