🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Slægtsforskning for begyndere: 5 tips til at komme godt i gang

Lene Dræby Kottal
Slægtsforskning for begyndere: 5 tips til at komme godt i gang

Slægtsforskning er en spændende og lærerig hobby, men det kan også være udfordrende, især for begyndere. Der er mange ting at holde styr på, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Derfor har jeg samlet fem tips til at komme godt i gang med slægtsforskning. Først får du mine fem tips kort og godt, og derefter uddyber jeg hvert tip.

  1. Begynd med kendt information om din slægt
  2. Notér dine kilder til de slægtshistoriske oplysninger
  3. Vær systematisk i din slægtsforskning
  4. Brug visuelle værktøjer som hjælp til din slægtsforskning
  5. Vær tålmodig når du laver slægtsforskning

Tip 1: Begynd med kendt information om din slægt

Interessen for slægtsforskning opstår tit ved, at der er en spændende fortælling i slægten, som man gerne vil have bekræftet eller vide mere om. Begynd med at notere, hvad du allerede ved om den person, det sted eller den begivenhed, som du gerne vil undersøge nærmere. Ved at skrive ned, hvad du allerede ved, får du et overblik over oplysningerne, og hvor der eventuelt er huller eller uoverensstemmelser. Du kan læse om min fremgangsmåde ved planlægning af et slægtsforskningsprojekt om min tipoldefar, der var født uden for ægteskab.

Tip 2: Notér dine kilder til de slægtshistoriske oplysninger

Notér præcis, hvilke kilder du bruger, også private dokumenter, avisartikler, online databaser osv. For hver oplysning, som du har skrevet ned som kendt information, skal du helst angive mindst én kilde. Kildehenvisninger er ikke kun vigtige for at kunne finde oplysningerne igen senere, men også for at vurdere om kilden er troværdig eller ej.

Det er ikke ligegyldigt, om oplysningen om din oldefars fødsel kommer fra din mor eller fra kirkebogen. Din mor levede ikke, da din oldefar blev født, men det gjorde præsten, der noterede fødslen i kirkebogen. Det er heller ikke ligegyldigt, om du har en oplysning fra en afskrift af en folketælling (også kaldet en indeksering), eller om det er fra det originale folketællingsskema. Selv de mest grundige mennesker skriver forkert indimellem, så en afskrift er aldrig lige så pålidelig som originalen. Derfor er kildekritik vigtigt.

Tip 3: Vær systematisk i din slægtsforskning

En plan hjælper dig til at være systematisk i din slægtsforskning, hvilket øger chancen for at finde det, du søger. Hvis du ikke har en plan, kommer du nemt til at gå i ring og miste overblikket. Følger du en struktureret metode, er der mindre risiko for, at du overser vigtige oplysninger eller gentager arbejde, som du allerede har gjort.

Det er godt at skrive ned, hvilke kilder du har undersøgt, og hvad du søgte efter i kilden. Hvis du f.eks. søger efter din oldemor i en database med folketællinger, kan du ganske kort skrive ned, hvilken database du søgte i, hvilke navne du søgte efter, og hvilke resultater du fik. Hvis du senere går i stå og kigger tilbage i dine notater, får du måske en idé til at søge på andre stavemåder, som du ikke overvejede første gang. Forskellige stavemåder er nemlig hyppige i kilder fra før folkeregisterets tid.

Tip 4: Brug visuelle værktøjer som hjælp til din slægtsforskning

Visuelle værktøjer som anetavler, tidslinjer og kort er gode til at skabe overblik over dine oplysninger. Det kan gøre det nemmere at forstå de oplysninger, du har indsamlet, og at se om noget ikke stemmer overens. F.eks. kan en mand ikke være far til et barn født mere end 10 måneder efter mandens død. Ved at stille to personers tidslinjer op ved siden af hinanden, er det nemt at opdage sådanne uoverensstemmelser.

Udover oplysninger om netop din slægt kan en tidslinje indeholde begivenheder af generel karakter for lokalsamfundet, for hele landet eller for verden. Begivenhederne kan inspirere dig til slægtsforskning i andre kilder. Hvis Danmark var i krig, og din forfader var i den værnepligtige alder, får du måske lyst til at undersøge, om han var aktiv i krigen. Hvis der blev etableret en højskole i nærheden af din slægts bopæl, kan det være interessant at undersøge, om nogen i din slægt gik på højskolen.

Tip 5: Vær tålmodig når du laver slægtsforskning

For at få det bedste ud af din slægtsforskning er du nødt til at være tålmodig. Seriøs slægtsforskning tager lang tid, og det handler ikke kun om at samle oplysninger om familiemedlemmer, men også om at forstå de historiske, sociale og kulturelle forhold, de levede under. Det kan give en dybere forståelse af din slægtshistorie og de valg og omstændigheder, der har formet din slægt.

Kom godt i gang – og bliv bidt af jagten på spændende historier om din slægt

Jeg håber, du kan bruge mine tips til, hvordan du kan komme godt i gang med din slægtsforskning. Du skal ikke være bange for at støde på udfordringer og forhindringer undervejs – det er en del af charmen ved slægtsforskning. Faktisk er udfordringerne ofte det, der gør, at man bliver bidt af jagten på slægtens historie.

God jagt!

P.S. Har du lidt erfaring med slægtforskning? Har du et andet tip til, hvordan man kommer godt i gang med slægtsforskning? Så må du meget gerne dele dit tip i en kommentar til opslaget på min Facebook-side, så andre kan få gavn af det.