🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Arkivskabere med flere navne

Lene Dræby Kottal
Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Arkivskabere med flere navne

Nogle institutioner og virksomheder har skiftet navn, fx hed Randbøldal Klædefabrik tidligere Engelsholm Fabrik og før da Engelsholm Papirfabrik. Alle arkivalier fra fabrikken er registreret sammen i Daisy, men du kan søge arkivalierne frem uanset hvilket af de tre navne du søger på. Hvis du søger på Engelsholm som arkivskaber i Daisy, kommer nedenstående liste frem.

Uanset om du klikker på ”vis arkivserier” ud for Engelsholm Fabrik eller Engelsholm Papirfabrik, så kommer du frem til samme liste over arkivserier, fordi det faktisk er samme fabrik. Listen over arkivserier begynder med en liste over fabrikkens navne gennem tiden (som vist nedenfor). Det er en god vane altid at kigge på denne liste, når du søger noget frem i Daisy. Du kan muligvis finde flere interessante artikler via Google eller bøger på biblioteket ved at søge på Randbøldal Klædefabrik i stedet for kun at søge på Engelsholm Papirfabrik.

Ny arkivskaber ved fusion med andre virksomheder

Hvis en virksomhed blev opkøbt af en anden virksomhed, så er arkivalierne ofte placeret under hver sin arkivskaber. Hvis du fx ønsker oplysninger fra Dalum Papirfabrik fra 1901, så skal du søge på arkivskaberen De forenede Papirfabrikker, fordi Dalum Papirfabrik indgik i De Forenede Papirfabrikker fra 1889. De ejerforhold kender du måske ikke på forhånd, men så er der tit hjælp at hente i Daisy. Når du har søgt arkivskaberen Dalum Papirfabrik frem og kigger på listen over arkivserierne derfra, så kan du klikke på linket til at læse mere om arkivskaberen (markeret med rød ring på billedet nedenfor). På den side er der en henvisning til De forenede Papirfabrikker.

I mange tilfælde står der ikke noget nævneværdigt om en arkivskaber, men ligesom jeg anbefaler, at du kigger på listen over arkivskaberens navne igennem tiden, så anbefaler jeg også, at du kigger, om der står noget mere om arkivskaberen. Der er indimellem nogle guldkorn at hente netop der.

Myndigheders forskellige kaldenavne

På samme måde som en virksomhed kan være registreret under flere navne, kan en myndighed også være det - ikke fordi myndigheden skiftede navn, men fordi den havde et officielt navn og et eller flere kaldenavne, fx Odense Herredsret, som er registreret i Daisy med tre kaldenavne, som vist nedenfor.

Du kan søge Odense Herredsret frem ved at søge på at af de fire navne ovenfor, eller du kan nøjes med at søge på Odense Herred som arkivskaber, men så bliver listen med søgeresultater længere. Den problemstilling kan du læse om i næste blogindlæg. I mellemtiden kan du se, hvad der gemmer sig af oplysninger om Odense Herredsfoged ved at klikke dig frem til flere oplysninger om arkivskaberen, når du har søgt den frem i Daisy.

Dette blogindlæg er en del af en serie. Du kan måske have gavn af at læse serien fra begyndelsen med blogindlægget Rigsarkivets arkivdatabase Daisy: Introduktion.