🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Skal du kigge efter din forfader i søruller eller lægdsruller?

Lene Dræby Kottal
Skal du kigge efter din forfader i søruller eller lægdsruller?

I dag d. 24. december 2018 kommer mit sidste indlæg i årets julekalender. Det handler lidt om søruller og lidt om julemærket, men hvad har de to ting med hinanden at gøre?

Faktisk har de meget lidt med hinanden at gøre, men jeg vil gerne fortælle historien alligevel - fordi det er jul i dag. Julemærket blev opfundet af Einar Holbøll og udkom første gang i 1904. Billedet øverst i indlægget viser det første julemærke nogensinde. Overskuddet fra salget var på ca. 67.000 kr. og gik til opførelsen af et tuberkulosesanatorium for børn.1

Einar Holbøll i lægdsrullen 1883 - en tilgangsrulle - med anmærkning om at han blev overflyttet til sørullen i 1884

Einer Holbølls far var kaptajn, og Einer ville gerne være styrmand. Ovenfor ses hans optegnelse i tilgangsrullen for København for 1883. I 1884 blev han overført til sørullen og udslettet fra lægdsrullen.2 Sørullen er desværre ikke scannet.

Drømmen om at blive styrmand brast på grund af en øjensygdom. Det kan tusindvis af børn være glade for. Hvis Einer var blevet styrmand, havde han sandsynligvis ikke opfundet julemærket. Efter at være stoppet i søværnet, blev han ansat som postekspedient i København, og det var der han opfandt julemærket.

Søruller eller lægdsruller?

Indtil 1861 blev søværnepligtige mænd indskrevet i sørullen og ikke i lægdsrullen. Fra 1861 blev alle indskrevet i lægdsrullen først. Der blev dog stadig ført søruller, og alle, der var mindst halvbefarne, blev overført til sørullen og slettet fra lægdsrullen, som i Einer Holbølls tilfælde. Siden 1912 er der ikke blevet ført søruller. I stedet blev alle værnepligtige, både hærens og søværnets, indskrevet i lægdsrullen og ikke andre steder.

Sølimitdistrikter og de søværnepligtige

Sogne, der lå langs havet eller fjorde, var sølimitdistrikter. Desuden var alle købstæder sølimitdistrikter. De søværnepligtige var følgende:

  • Alle mænd, der boede i købstæder og var fiskere, lodsarbejdere eller lignende
  • Sønner af ovenstående
  • Alle født i sølimitdistrikter, uanset befarenhed, med undtagelse af:
    • - Embedsmænd og deres sønner
    • - Adelige og deres sønner
    • - Skolelærere og deres sønner
    • - Sønner af en gårdmand i et sølimitdistrikt, hvis gårdmanden opførte et hus med 3-4 tønder land på sin grund, og dette blev fæstet af en familie med børn, der blev indskrevet i sørullen
    • - Akademiske borgere
    • - Sønner af skippere, der havde fået borgerskab i en købstad.

Konklusion

Det her indlæg giver kun en meget kort introduktion til sørullerne. Måske kommer der flere indlæg om søruller senere. Hvis du vil være sikker på at se mine kommende indlæg, kan du med fordel følge min side på Facebook.

Julen står for døren, og da jeg skrev det her indlæg om julemærket, blev jeg grebet af stemningen, og derfor oprettede jeg en fundraiser for Julemærkefonden. Jeg ved ikke noget om det med sikkerhed, men mon ikke de lider lidt under den svigtende postmængde? Jeg har i hvert flad ikke købt julemærker i år, men nu har jeg doneret lidt via min fundraiser. Du kan gøre det samme, hvis du vil.

Tusind tak til alle, der har delt deres lægdsrulle udfordringer med mig! Tusind tak til alle, der har læst med her på bloggen! Jeg er overvældet over den opbakning mit projekt har fået, ikke mindst fra medlemmerne af Genealogisk Forum.

Glædelig jul og godt nytår til jer alle! 

 

Kildehenvisninger:

  1. Wikipedia, "Einer Holbøll" (https://da.wikipedia.org/wiki/Einar_Holb%C3%B8ll : tilgået 23. december 2018).
  2. 1. Udskrivningskreds, Lægdsruller, år G/1883, Tilgangsliste for lægd 1 nr. 1-1957, nr. G 1400; digitale billeder, Sall Data (http://ao.salldata.dk/vis1.php?bsid=28870&side=175 : tilgået 23. december 2018).
  3. Billedet øverst i indlægget viser det første julemærke, som er fra 1904. Billedet er ikke beskyttet af ophavsret. Af Denune - Eget arbejde, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32112044