Kirkebøger er nok den mest anvendte kilde til dansk slægtsforskning. Her får du tre tips til, hvordan du kan finde en person i kirkebøgerne.
Tip 1: Søg i de danske kirkebøger
De danske kirkebøger fra cirka 1814 til 1924 er blevet scannet og indekseret, så du kan søge efter dine forfædre uden at bladre hundredvis af sider igennem.
Søgning i databasen kræver en gratis brugerprofil på hjemmesiden Ancestry. Du skal ikke oplyse noget kreditkort eller lignende for at oprette profilen. Følg Rigsarkivets vejledning, hvis du har brug for hjælp til oprettelse af profilen.
Tip 2: Find rundt i kirkebogen
Kirkebøgerne indeholder oplysninger om fødsel, dåb, konfirmation, vielse, død og begravelse. Fra 1814 indeholder de også oplysninger om flytninger til og fra sognet, samt et jævnførelsesregister.
Fra 1814 blev kirkebøgerne ført i to eksemplarer, som kaldes hovedministerialbog og kontraministerialbog. Disse kirkebøger opdelt i sektioner, så det er nemt at finde en bestemt begivenhed. Rækkefølgen er:
- Fødte mandkøn
- Fødte kvindekøn
- Konfirmerede
- Viede
- Tilgangsliste (tilflyttere)
- Afgangsliste (fraflyttere)
- Døde
- Begravede
- Jævnførelsesregister
Kirkebøger fra før 1814 blev ført i den rækkefølge som præsten eller degnen syntes. Tit har præsten eller arkivet skrevet en indholdsfortegnelse på en af de første sider i bogen, så start med at kigge der for at danne dig et overblik over, hvilke sider der er relevante for sin søgning.
Tip 3: Identificér alle søskende til dine forfædre
Søskende er vigtige for slægtsforskning. De var en del af dine forfædres historie. Desuden kan forskning i dine forfædres søskende hjælpe dig til at sikre, at du forsker i den rigtige slægt. Faddere ved et barns dåb var ofte forældrenes søskende. På samme måde var dine forfædre måske faddere for deres nevøer og niecer. Alle spor – også oplysninger om faddere – styrker pålideligheden af dine konklusioner og er med til at sikre, at du er på vej i den rigtige retning.
Jeg håber, du finder dine forfædre i kirkebøgerne!