🇩🇰 Lene Kottal Professional Genealogy Bestil forundersøgelse

Ansøgning om erindringsmedalje for deltagelse i krigen 1848-50

Lene Dræby Kottal
Ansøgning om erindringsmedalje for deltagelse i krigen 1848-50

For præcis 169 år siden, den 6. juli 1849, kæmpede omkring 19.000 danske soldater mod slesvig-holstenske soldater i Slaget ved Frederia. Danmark vandt slaget, men mange hundrede blev dræbt og såret. Til minde om indsatsen opførte H. W. Bissen statuen "Den danske Landsoldat," som er vist på fotografiet ovenfor (fotograf Villy Fink Isaksen, licens CC BY-SA 3.0). Slaget var en del af 1. Slesvigske Krig, og danske soldater, der deltog i den krig, kunne ansøge om en erindringsmedalje for deres indsats. Ansøgningerne er blevet indekseret, så du nemt kan søge efter dine slægtninge i disse arkivalier.

Hvor findes databasen med ansøgninger om erindringsmedaljer?

Databasen er en del af Rigsarkivets samling, og du kan søge på navn, sted eller andre af de indekserede oplysninger ved at søge i Rigsarkivets samling. Du kan vælge bare at skrive et navn, men det er en fordel at begrænse resultaterne til ansøgningerne ved også at skrive "ansøgninger om erindringsmedalje" i søgefeltet sammen med navnet på den person, som du ønsker at finde.

Ligesom med andre kilder skal du huske, at der kan være fejl i indtastningerne, eller navnet på den originale ansøgning kan være stavet anderledes end du forventer. Hvis du ikke finder personen ved første søgning på det fulde navn, kan du nøjes med at søge på enten fornavnet eller efternavnet eller alternative stavemåder. Du kan også søge på en del af navnet efterfulgt af *. Stjernen erstatter et eller flere bogstaver sidst i navnet. Det gælder nogle gange om at være lidt kreativ.

Bemærk at medaljen først blev stiftet i 1875, og at den ikke blev tildelt automatisk - man skulle ansøge for at komme i betragtning. Hvis du ikke kan finde en ansøgning fra din slægtning, så kan det skyldes, at han døde før 1875, eller at han af andre årsager ikke ansøgte om medaljen.

Gustav Pedersens ansøgning om erindringsmedaljen for deltagelse i Første Slesvigske Krig 1848-50Gustav Pedersen (f. 1821), ansøgning om erindringsmedalje for krigen 1848-1850

Hvilke oplysninger findes i ansøgningerne?

En af de soldater, der kæmpede i Slaget ved Fredericia, var Gustav Pedersen. Hans ansøgning kan ses ved at klikke på udsnittet ovenfor. Langt de fleste ansøgninger er lavet på samme formular som Gustavs ansøgning. Formularen indeholder blandt andet felter til soldatens fødselsdato, tjenestenummer, kompagni, bataljon og nuværende bopæl. Desværre indeholder formularen ikke informationer om soldatens fødested. Enkelte ansøgere skrev ansøgningen som et brev i stedet for på formularen, og disse ansøgninger kan indeholde oplysninger om fødested, men ellers er du nødt til at tage andre kilder i brug for at finde soldatens fødested.

Gustav Pedersen blev ifølge ansøgningen født den 7. september 1821, og på ansøgningstidspunktet boede han i Virum, Lyngby Sogn. For at få nogle mulige fødesteder søgte jeg efter ham i de indekserede folketællinger på hjemmesiden Danish Family Search. Søgningen viste en Gustav Pedersen, født ca. 1821 i Søllerød Sogn, bosiddende i Virum i 1860. Du kan se ham og hans familie i 1860 folketællingen på Danish Family Search' hjemmeside.

Et opslag i kirkebogen for Søllerød viser, at der den 14. september 1821 blev født en Gustav, søn af Peter Gustav på Dronninggaard i Søllerød Sogn. Datoen er en uge forkert i forhold til den dato, der står på Gustavs ansøgning om erindringsmedaljen, og datoen er den samme i både hoved- og kontraministerialbogen, men på ansøgningen står der også, at Gustav brugte tilnavnet Dronninggaard. Det er derfor med meget stor sandsynlighed "vores" Gustav, der blev født i Søllerød Sogn og boede i Virum i 1860.

Der skal kun én kilde til at modbevise en konklusion, så for at være helt sikker har jeg fundet Gustav fra Virum i lægdsrullerne og fulgt ham tilbage til hans første registrering i lægdsrullerne, som fandt sted kort efter hans fødsel. Indenfor et par dage kan du læse om fremgangsmåden i tredje del af min serie om lægdsruller. Hvis du har mod på det, kan du imellemtiden selv prøve, om du kan finde ham i lægdsrullerne. Udfordringen er at finde hans sidste registrering i lægdsrullen først og følge ham tilbage i tiden, så du skal altså ikke starte i lægdsrullen for Søllerød Sogn for 1821.

Bagsiden af erindringsmedaljen til danske soldater for deltagelse i Første Slesvigske Krig 1848-50

Fotografiet ovenfor viser bagsiden af erindringsmedaljen for deltagelse i krigen 1848-1850.